zonlicht

Glucose of druivensuiker is een voedingstof dat gemaakt wordt door planten. Glucose ontstaat namelijk bij fotosynthese, dit herken je misschien nog van de biologie lessen van vroeger. Fotosynthese is het proces binnen in een plant, waarbij hij zijn eigen brandstof maakt. Dit brandstof (glucose) is zijn eigen gemaakte voedsel.

Wij mensen hebben ook brandstof (voedsel) nodig om te kunnen bestaan. Helaas kunnen wij niet ons eigen voedsel maken alleen maar door in de zon te staan. Hiervoor moeten wij dus planten eten. Het glucose uit deze planten is de brandstof voor ons lichaam. Hoe komen wij aan glucose? Gewoon door fruit en groente te eten klinkt simpel toch? 

Wanneer wij koolhydraten eten dan wordt dit door ons spijsverteringskanaal omgezet.  Met omzetten wordt bedoelt afbreken en tot allerlei andere deeltjes die opgenomen kunnen worden in het bloed. Koolhydraten worden omgezet tot glucose. In plantaardig eten zoals groente en fruit zit ook glucose opgeslagen. Wanneer je een plant eet dan eet je zijn opgeslagen zonlicht. Wij zouden eigenlijk meer zonlicht moeten eten om energierijk te zijn. 

Eet meer zonlicht

Wanneer een plant vol in de zon staat vindt er fotosynthese plaats. En bij veel fotosynthese worden er veel vitaminen aangemaakt. Wanneer jij in de supermarkt bent en kiest voor een zak spinazie, neem dan altijd de zak die vooraan staat. Deze zak staat namelijk in het licht, al is het licht van een tl lamp dat maakt niet uit. 

Leuk weetje

Onderzoekers hebben in een supermarkt getest of er verschil zit tussen een zak die in het donker of in het licht staat. De spinazie die vooraan vol in het kunstlicht had gelegen, had gemiddeld nog de meeste vitaminen. Dit komt omdat de fotosynthese nog even doorgaat in het licht. Een nadeel van vooraan liggen was wel, spinazieblaadjes vol in het licht verwelken iets sneller. Gewoon dezelfde dag nog opeten zou mijn advies zijn.

Heerlijke gezonde recepten vol met zonlicht