Wanneer jij dit artikel leest ben je waarschijnlijk ontevreden met jouw lichaam. Dit gevoel van ongenoegen vreet aan je ziel. Het knabbelt kleine stukjes geluk en blijdschap van je af. Wat er overblijft zijn nare gevoelens van afkeer en ontevredenheid. Dit gevoel van ongenoegen komt voornamelijk voort in de westerse maatschappij. Het accepteren van het lichaam zoals de blije boeddha laat zien is voor ons een hele kunst.  

Afvallen lijkt vaak de enige oplossing te zijn voor dit probleem. Vele van ons storten zich in de wonderlijke avonturen van het diëten. De keuze mogelijkheden hierin zijn ontelbaar, gezondheid goeroe’s en afslank bijbels dienen zich aan. Boeken zoals De Afslank Recepten Bijbel en FitChef helpen ons met afvallen door middel van gezonde recepten.

mindsetMindset

Gewicht verliezen dat gaat alleen gebeuren met de juiste mindset. Het betekend op een andere manier naar je lichaam kijken dan hoe je gewend bent. Kunnen visualiseren en het grondig willen onderzoeken van je overtuigingen. Dit ga ik hieronder toelichten.

Maar stel jezelf eerst eens de vraag waarom wil ik afvallen, wat hoop ik ermee te bereiken?
Slank zijn zul je vast denken. 
Maar ga nog een laagje dieper.
En als je dan slank bent, wat is dan jou gemoedstoestand? Wat is er dan verandert, ben je dan meer een gelukkig en tevreden mens? 
Mijn vraag aan jou is, waarom hangt jouw levensgeluk af van hoe jij er uit ziet? 

dankbaarDankbaarheid

De basis is dankbaarheid kunnen voelen. Begin eens met het kunnen waarderen van je lichaam zoals
het nu is. Dankbaarheid voelen voor het feit dat je een lichaam hebt.
Dankbaar zijn voor het feit dat je armen en benen hebt en dat je kunt lopen.
Dankbaar zijn voor het feit dat al je organen werken, dat je hart klopt.
Dankbaar zijn voor je ogen waarmee je kunt zien. De oren waarmee je hoort. Trots zijn op jou lichaam dat het werkt en functioneert speciaal voor jou.

Met deze mindset zal je meer positieve gevoelens ervaren ten opzichte van jou lichaam, in het hier en nu. Mensen die willen afvallen leven vaak teveel in de toekomst.
Dit komt omdat zij een doel hebben gesteld, en de uitkomst van dat doel ligt in de toekomt. Dat is logisch, maar in de tussentijd leef je in het hier en nu en het helpt om nu alvast tevreden te zijn met jezelf zoals je nu bent.

doelDoelen

Mensen die willen afvallen stellen zichzelf vaak een doel. Dit doel wordt meestal geformuleerd in de trant van, ik wil 10 kilo afvallen in 3 maanden. Of, ik wil deze zomer in maat 38 passen.
Het hoofddoel is vaak het verbranden van overtollig vet. Maar deze doelstelling kan leiden tot onprettige gevoelens en obsessief gedrag.
Van het dagelijks op de weegschaal staan tot schuldgevoelens hebben wanneer je een keer een chocolaatje eet. 

Mijn voorstel is, formuleer een andere doelstelling waarin het afvallen niet het primaire, maar secundaire resultaat is. Een doel waarin het bevorderen van de gezondheid op nummer 1. staat. Bijvoorbeeld:

Doel: Ik ga mijn energieniveau opkrikken door het eten van meer plantaardig voedsel en minder onbewerkte voedsel.

Doel: Ik ga een gezond en vitaal lichaam creëren, door het eten van voedsel dat vol zit met vitaminen, mineralen en bouwstoffen.