Kokosbloesemsuiker, agave siroop, honing en maple siroop, oftewel “trendy” suikers helemaal van deze tijd.

Het is een fabeltje dat je van ‘natuurlijke’ suikers niet dik zou worden. Mijn advies, neem hetgeen wat wat de voedselindustrie beweert met een korreltje zout. Sinds een aantal jaren vinden wij deze trendy suikers in de schappen van onze supermarkt. Deze suikers worden gepromoot alsof ze gezonder voor ons zijn dan de klassieke witte suiker.

Onzin, ons lichaam maakt geen onderscheid in soorten suiker, suiker is en blijft suiker. Eet je dagelijks maple siroop of honing dan zul je hier gewoon van aankomen net zoals van alle andere soorten suiker. Wil je afvallen en buikvet verliezen, vermijd dan zoveel mogelijk het eten van suiker. Het enige doel van deze hype, die extra wordt gepromoot door de voedselindustrie is het verkrijgen van hogere verkoopcijfers en dik geld verdienen. Hieronder worden de verschillende suikers toegelicht. 

Vaak wordt beweerd dat deze trendy suikers gezonder zijn dan de klassieke witte suiker. Met als argument dat ze een lagere glycemische index (GI) zouden hebben. De glycemische index zegt iets over hoe snel het product onze bloedsuikerspiegel laat stijgen. Maar hiervoor zijn geen echte bewijzen.

Ook wordt er beweerd dat deze trendy suikers gezond omdat er meer vitaminen in zitten. Dit is echter niet waar en valt te verwaarlozen vanwege de hele kleine hoeveelheden vitamines die er zijn overgebleven na bewerking. Deze trendy suikers zijn dus geen bron van vitaminen hiervoor eet je groente en fruit.

Wat is maple siroop (esdoornsiroop)

Maple siroop

Ahornsiroop wordt gemaakt van het sap van de esdoorn boom. Wanneer het winter is dan slaat deze boom suiker op in zijn wortels. Zodra het lente word dan stroomt dit suikersap omhoog naar zijn bladeren toe. In het voorjaar word door middel van een speciaal tapje het sap uit de boom getapt. Ahorn siroop word al eeuwen gemaakt en is vooral populair in de VS en Canada. De oorspronkelijke bewoners van de VS, de indianen hebben het ontdekt. Om meteen maar even met de deur in huis te vallen. De variant die wij hier in de supermarkt hebben is van slechte kwaliteit. Gewone suiker stroop met een laag percentage ahorn siroop. 

Wat is agave siroop

agave plant

Agave siroop wordt gemaakt van de agave vetplant. Zodra de agave zon 8 jaar oud is, worden de bladeren afgesneden om bij de kern te komen (de pina), deze kern lijkt op een gigantische ananas. Hierin zit de agave nectar. Agave siroop bestaat uit een hele hoge percentage fructose zo’n 90%. Fructose wordt niet door de alvleesklier maar door onze lever verwerkt. Regelmatig fructose eten is te belastend voor onze lever, wat zorgt voor leververvetting een hoog cholesterol en een dikke buik.

Wat is Kokosbloesemsuiker

Kokosbloesemsuiker wordt gemaakt van de nectar van bloesem van de kokospalm. Dit type suiker wordt veel gebruikt in Azië, vooral Indonesië. Boeren tappen er al eeuwen de nectar van de kokosbloesem af. Kokosbloesemsuiker, kokossuiker of palmsuiker zijn benamingen voor hetzelfde product. Palmsuiker komt van de arengapalm en kokosbloesemsuiker van de kokosnootpalm.  Kokosbloesemsuiker bestaat uit een mengsel van sucrose, fructose en glucose waardoor het een lagere GI heeft dan witte suiker (90% sucrose).

 Wat is honing

Bijehoningn halen nectar uit bloemen. Rauwe honing word door imkers geoogst en koop je vaak bij natuurwinkels. Deze honing is rauw, onbewerkt en ongeraffineerd.
Honing uit de supermarkt word in de fabriek gemaakt voor het massale publiek. Fabrieken bewerken honing door het te verhitten. Boven de 40 graden gaan alle voedzame stoffen verloren. Honing uit de supermarkt is dan ook niet gezond.

Deze nephoning krijg je als je bijen voert met suikerwater. De honing die de bij dan produceert is op basis van witte suiker ipv bloemen nectar. Wees ervan bewust, hoe goedkoper de honing hoe slechter de kwaliteit. Gemiddeld bevat honing fructose 40% , glucose 30%, en andere suikers zoals sucrose en maltose.